Gode råd under dykning

Her er nogle gode råd man bør følge under dykning.

Dyk aldrig alene
Dyk aldrig alene. Der er simpelthen for meget der kan gå galt ved dykning, til at man kan gøre det alene. Hvis det går noget galt du få du brug for hjælp. Sørg derfor altid for at du har mindst en dykkermakker.

Pas på din makker
Hold øje med din makker ofte. Der kan hurtigt gå noget galt og der kan være svært at kommunikere under vandet med mindre man har øjenkontakt.

Undgå stress
Pas på med at stresse og hyperventilere under et dyk. Og hold et vågent øje med din makker, så I kan hjælpe hinanden til en kontrolleret opstigning, hvis panikken opstår.

Ånd dybt og roligt
Vær opmærksom på din åndedrætsrytme og dit luftforbrug, så du ikke bruger mere luft end nødvendigt. Find en rytme, der passer til din lungekapacitet, fysik og træningstilstand og tilstræb et roligt, kontrolleret og konstant åndedræt. Træk
vejret normalt, så luften i lungerne ikke får lejlighed til at udvide sig, hvilket kan medføre alvorlige lungeskader. Undgå at hyperventilere. Lad være med at overanstrenge dig under vandet.

Sørg for at have en dybemåler
Så kan du holde øje med din dybde på hele dykket.

Langsom op og ned
Gå meget langsomt op og ned. Mange tror kun at man kan få problemer, hvis man stiger for hurtigt op, men du kan også få problemer hvis du går for hurtigt ned.

Dyk ikke for dybt
Hold dig til den dybde og det niveau, du er certificeret til.

Hold ikke vejret
Luften i dine lunger udvider sig, når du stiger op. Hvis du holder vejret under en opstigning, så risikerer du lungeskader, der kan medføre luft i blodet, luft i vævet eller en sammenklappet lunge.

Lyt til din krop
Mange lytter ikke til deres krop, selv om den giver masser af signaler.

Kend og respekter dykkertabellen
Brug dybdemåler og ur på alle dyk og begræns dybden i forhold til din
uddannelse og erfaring. Foretag aldrig opstigning hurtigere end 10 m/min. og gennemfør de sikkerhedsstop, den dykkertabel du bruger, foreskriver. Dykkere kan få trykfaldssyge (dekompressionssyge), hvis man efter en dykning svømmer med
for stor opstigningshastighed mod overfladen eller hvis der efter længere tids dykning ikke gøres de nødvendige ophold på vej mod overfladen.
Information på sider:

Gode råd under dykning - Dykkerudstyr - Sportsudstyr - Gode råd om dykkerudstyr - Friluftsudstyr - Gode råd før dykning - Du er her: Dykning - Dykning -