Gode råd før dykning

ykning kan være en farlig aktivitet, især hvis man ikke har styr på hvad man gør. Her er en række gode råd på du skal ud og dykke.

Tjek udstyret
Det vigtigste før du tager ud på et dyk er at sørge for at tjeke dit udstyr. Tjek både luft, BCD og regulatorsæt. Sørg desuden for at du har den rette mængde bly på og at bæltet sidder ordentligt fast. Et tabt blybælte kan få dig til at stige hurtig, og så risikere du dukkersyge.

Sørg for optimal afbalancering
Juster blybæltet i overfladen, så du er neutral med tom vest. Oprethold neutral opdrift under vandet og hav positiv opdrift i overfladen, under hvile eller svømning. Sørg for, at vægtbæltet kan fjernes i en nødsituation og skaf altid positiv opdrift, hvis den slags situationer opstår. Anbring vægtbæltet, så det om nødvendigt kan frigøres og smides uden at blive hindret af andet udstyr. Når vesten bruges i forbindelse med overfladesvømning, skal den pustes op. Brug aldrig vesten til hurtig uddykning, og træn aldrig nødopstigning med oppustet vest. Undgå at bruge en eventuel vestflaskes luftbeholdning til afbalancering.

Kend dykkeforholdene
Det er vigtig at vide hvad det er du kaster dig ud i. Skaf dig viden om
dykkestedets nøjagtige position, dybde, strøm og vindforhold.Hvis du ikke kender forholdene, så bør du skaffe dig kendskab gennem lokale kilder. Udsæt dykningen, hvis forholdene er for vanskelige i forhold til din uddannelse og erfaring eller find et andet, mere egnet dykkested. Undervurder aldrig strømforhold.

Drik vand
Drik rigeligt vand. Dehydrering øger din risiko for at komme galt af sted. Du fungere simpelthen dårlige og risikere derfor at tage forkerte valg. Dehydrering øger risikoen for at udvikle dykkersyge. Kaffe, te og cola er vanddrivende,
så lad være med at drikke det i større mængder før en dykning.

Undgå alkohol og tømmermænd
Lad være med at kombinere alkohol og tømmermænd med dykning. Det forhøjer din risiko for at få dykkersyge.

Pas på med medicin
Nogle former for medicin kan gøre dig svimmel, ændre din rumopfattelse eller andet der er uhensigtsmæssigt under et dyk. Sørg din læge hvis du er i tvivl om det er godt at dykke samtidig med at du tager den medicin. Tag evt. en anden type medicin eller undlad at dykke.

Lyt til din krop
Mange lytter ikke til deres krop, selv om den giver masser af signaler. Er du uoplagt eller har en mindre infektion, så lad være med at dykke. På et dyk kommer krop og sind under pres. Så pas på dig selv, og dyk aldrig, hvis du er urolig.

Dyk kun hvis du er helt rask
Et godt helbred er alfa og omega for alle dykkere; selv en lille forkølelse kan få alvorlige konsekvenser under en dykning. Astma, bronkitis og lignende sygdomme er uforenelige med dykning. Det gælder også hjerte- og kredsløbssygdomme, der i forbindelse med dykning kan føre til hjertestop eller løsrivelse af forkalkninger med deraf følgende blodprop.

Vær opmærksom på vægten
Hold også øje med vægten. En overvægtig dykker optager mere kvælstof og har derfor større risiko for at få dykkersyge end en dykker, der holder normalvægten.

Undgå rygning
Lade være med at ryge, især i timerne før en dykning. Røg forringer nemlig iltningen af blodet og dermed selve vævet.

Undgå dykning lige efter en flyvetur
Som dykker må du aldrig flyve før tidligst 24 timer efter det seneste dyk. Det bedste er at vente 48 timer.

Kend din dykkertabel
Vedligehold dine færdigheder i brug af dykkertabellen. Ved brug af en dykketabel kan man under planlægningen se, om man efter en dykning kan svømme direkte til overfladen, eller om der skal foretages dekompressionsstop . Du skal have styr på det før du foretager dit dyk.

Brug støtte i overfladen
Sørg for at benytte flåde, bøje, båd eller anden støtte i overfladen. Støtten placeres lige over dykkestedet, så de lange og udmattende overfladesvømninger
undgås. Husk det sædvanlige sikkerhedsmateriel i båden:Anker, pagajer eller årer med åregafler, nødraketter og nødblus, dykkerflag, kompas, søkort, værktøj og reservedele samt reparationsudstyr, førstehjælpsudstyr, iltkuffert, bundtov og overfladebøjer.

Sæt dig ind i regler og love og brug
De internationale søvejsregler pålægger fartøjer, som har dykkere ude, at brugedykkerflaget signalflag A, som betyder: "Jeg har dykker ude. Hold godt klar med langsom fart". Dykkerflaget skal være en mindst 1 m høj og stiv gengivelse af det internationale signalflag A. Det skal sikres, at flaget er synligt hele
horisonten rundt. Om natten skal flaget være belyst. Morsesignalet A afgivet med blink- eller lydsignal kan anvendes som supplement til dykkerflaget.












Information på sider:

Gode råd før dykning - Friluftsudstyr - Dykkerudstyr - Gode råd under dykning - Sportsudstyr - Gode råd om dykkerudstyr -



 Du er her: Dykning - Dykning -